Tips til valpekjøpere og stell av maltipoo

Utstyr som er greit å ha klart til man henter valpen

 

Sele (den minste man kan få tak i hos dyrebutikk), bånd/koppel, liten transportkasse i hardplast, (myk transportkasse til bruk i flykabin)

 

Jeg sender med tannkrem, liten klosaks, leke, fintagget stålkam til ansiktet og pledd i tillegg til litt tørrfòr (Royal Canin minipuppy, Starter)




VALPEPERIODEN - tips stell


I begynnelsen kommer det til å bli mye jobb med den lille - hyppige dobesøk, en del dressur og god omsorg.

Legger dere mye arbeide i det det første året vil dere ha igjen for det i alle hundens leveår.

 

For å få en trygg hund er det viktig at den ikke er helt alene de første dagene og nettene. Ha den gjerne i et koselig lite bur ved sengen de første nettene (hvis ikke veldig kjølig soverom) De elsker å ligge på et mykt skinn eller fleecepledd. Ha gjerne et tynt stoff over buret for å markere at det er natt.

Senere flytte buret lengre og lengre unna soverommet for så å være der den fast skal sove om nettene.

Anbefaler å bruke bur kun når hunden er trøtt eller i bil (med sele festet i håndtaket på buret)

Hundesele i bil fungerer også godt.

 

Tilvenn valpen gradvis til å bli alene - gjerne bare et par minutter når den er trøtt de første gangene og øk tidsrommet gradvis. Mange bruker å ha en radio stående på og gi tyggebein eller aktivitetsleke med godbit for å få fokuset bort fra at du går. Gå bare stille og rolig ut uten å gjøre noe ut av det. 

Hvis de ellers skal være alene noen timer på dagen er det en fordel at de har fått lufteturen sin først slik at de har fått utløp for energi og er roligere.

 

Vi anbefaler å bruke kladd, som man får kjøpt i 60x60 cm på apoteket. 50 stk koster ca kr 120,-

Denne flyttes nærmere og nærmere ytterdøren som tilvenning.

Å ta hunden ut ofte på do for å korte tiden med å få den renslig anbefales. Etter hver gang den har spist, lekt og sovet. For at den skal forstå at dette er en adferd som du ønsker av den er det veldig lurt å rose den veldig med en gang den gjør fra seg. Mange bruker også godbit for å forsterke ønsket adferd.

 

Valpekurs er en god investering. De preges mest når den er helt små. Den vil da tidlig bli sosialisert med andre hunder og dette er veldig positivt for både hund og eier. Man slipper mest sannsynlig en hund som er redd eller aggressiv mot andre hunder. Veterinærer fraråder å starte på valpekursfør den har fått de to første vaksinene (etter fylte 12 uker)

 

Sele anbefales til hunder i stedet for halsbånd under turer. Halsbånd kan i følge veterinærer gjøre skader på halsregionen hvis det blir stor belastning av trekk fra hund eller eier. Et halsbånd er fint å ha i tillegg for å feste id-brikke med navn og telefonnummer på.

 

VIKTIG:

Valpene er svært skjøre - de kan lett knekke et bein hvis de faller ned fra feks en sofa. Pass godt på dette i tillegg til at den ikke klemmes i en dør eller spiser noe som kan sette seg fast i halsen. Hører dessverre om valper som omkommer pga ytterdøren slynges igjen pga trekk.

Pass på at det ikke ligger små ting/gjenstander på gulvet som valpen kan spise.

Hvis dere har trapper i huset er det lurt å sperre av med en lett plate eller trappegrind mens valpen er helt liten. De er bare små babyer som er helt prisgitt at vi verner dem mot ulykker.

 

MAT:

Vi bruker Royal Canin fòr til hundene.Dette anbefales siden det inneholder alle de viktige næringsstoffene som hunden trenger. Mange andre merker er også gode. Få gjerne veiledning på dyrebutikk.

Mens den er liten bløter vi opp fòret med kokende vann i en dyp, liten skål. Lar det virke i 5-10 min og helle bort overflødig vann. De elsker å få de servert mens det enda er litt lunkent.

Noen valper foretrekker å spise tørrforet tørt.

Vi bruker Starter fòr siden de er så små biter som de lett klarer å spise.

Vær forsiktig med å gi så mye annet godt feks rent kyllingkjøtt ol - faren er at den kan bli kresen og ikke godta tørrfòret da.

Ha friskt vann tilgjengelig hele tiden.

 

Hunder skal IKKE spise løk, sjokolade, druer, kylling med bein. Disse tre er veldig skadelig.

Man bør også unngå avokado, rosiner, valnøtter, sopp, alkohol og koffein.

 

DRESSUR:

De er veldig lærevillige allerede som helt små - begynn gjerne med å trene på å lære navnet sitt, innkalling, gå på plass (lurt å ha ei deilig korg i oppholdsrommet), sitt o.l

Gi mye ros med èn gang den gjør noe riktig og gjerne en liten godbit - da lærer den mye raskere.

 

Klikker er et godt alternativ å bruke for å forstå hva man ønsker av den. Jeg bruker i stedet stemmen med et forhøyet lite JA med en gang den gjør noe riktig. Har funnet ut at det er enklere enn klikker siden man bestandig har stemmen med seg :)

 

Man skal også være bestemt med valpen - går den på do inne eller biter skal man si bestemt NEI med det samme. Gi den heller en tyggeleke eller noe lignende i stedet siden den har behov for å bite siden det lenge vil klø i tannkjøttet.

 

Id-brikke:

Vi anbefaler sterkt å kjøpe en id-brikke hos dyrebutikk som lager dette. Da graveres navnet til hunden på den ene siden og eierens telefonnummer på den andre. (De blanke i stål holder seg best) Brikken festes i halsbåndet/selen til hunden.

Stikker hunden av kan de som finner den ta kontakt med en gang slik at dere ikke vil være unødvendig lenge bekymret.

Veterinærer, som kan lese av chipnummer, jobber jo kun på dagtid - derfor er det greit med id-brikke i tillegg.

 

STELL

Vi anbefaler å håndtere valpen mye til å begynne med - venne den til på en skånsom måte å bli stellet med. Legg den gjerne på rygg på faget ditt og hold på med potene, presse forsiktig ut klørne og klippe minimalt, se på tennene, børste lett ol.

 

Det er bedre å forebygge floker enn å ta de når de har kommet. Det er vondt for hunden og en kjedelig for eieren. Vi sitter ofte å børster når vi ser på TV - to fluer i et smekk.

I tillegg er det fint hvis dere har en liten stålkam til under øynene og en børste med naturbørste.

Vi klipper ved/under øynene ca en gang pr uke. uken. Hvis pelsen får vokse i øyeområdet vil det trigge mer renning fra øynene og misfarging i pelsen i tillegg til at hunden synes det er ubehagelig og får dårligere sikt. Malteser/maltipoo/pudler er raser som dessverre har antydning til renning fra øynene.

 

Det er også bra å klippe de helt korte i baken (saks eller maskin) slik at avføring ikke fester seg i pelsen. Dette gjør vi også ganske ofte.

 

Det er lurt å pusse inni mellom fra de er ganske små som tilvenning.

De selger tannkrem og tannbørster på dyrebutikker eller små barnetannbørster på dagligvarebutikken.

Puss bare ca ett minutt i begynnelsen og ros godt når den er flink.

For valper er det en god i dè å gi de biteleker pga kløe i tannkjøttet og andre ting i huset slipper unna.

 

Når det gjelder kloklipp bruker vi å være to personer for å få det best mulig til. Hunden legges på rygg i fanget på den ene som lyser sidelengs med en lommelykt (for å se overgangen til nerven, eller i godt dagslys), slik at den andre kan se og klippe. Ta bare helt ytterst - så lite som man kan hovedsakelig for tilvenningen.. Klipper man i nerven er dette vondt og man får ofte problemer med å få klippe senere. Den som holder valper kan gjerne la valpen tygge litt på en godbit for å avlede.

Forlabbene trenger oftere klipp en baklabbene.

 

Vi dusjer hunden i dusjkabinett to ganger pr måned - da er det også fint å være to som samarbeider. De ene holder valpen forsiktig over manken og den andre dusjer/ og sjampooerer hunden. Pass på at den ikke får shampoo i øynene/munnen. Man klarer det selvfølgelig alene, men det er enklere når man er to - spesielt når den er helt liten.

Viktig at alle såperester blir godt skyllet bort ellers kan hunden få kløe og irritasjon i huden.

Vi bruker å begynne med baken og jobbe oss fremover.

Vi «tuller» den godt inn i en håndduk og frottèrer ganske lenge - de elsker det.

Hvis de er ganske kortklippet holder det ofte med å bare frottere godt, og ikke ta hunden ut hvis det er kjølig samme dagen som den er badet. Lurt å ta trimturen før badingen.

 

Vi er to også under føning - den ene sitter med valpen på fanget og børster og den andre holder føneren med passe varm luft (naturbørsten er veldig god for å splitte opp hårene - da bli hunden raskere tørr)



Mer om stell - også voksne hunder, slik vi gjør det.


Tannpuss: 

Minst 4 ganger pr uke. Viktigst å pusse buccalt (på yttersiden av tennene) Tungen gjør rent på innsiden. Vær nøye i overgangen tannkjøtt/tann. Det er der gingivitt/periodontitt oppstår først. Man må dra over-/underleppe opp/ned for å komme til. Spesielt små hunder er utsatte for tannproblemer.

Det er som regel også nødvendig å også fjerne tannstein hos veterinær ca èn gang pr år.

Et godt stell av tennene er viktig. Hundene er like utsatt for å få betennelser, tannbyller og tannløsning som vi mennesker. Det er svært smertefulle tilstander som vi vil å unngå. Hunder viser ikke smerter/når de har vondt.


Greing/klipping rundt øyne:

Vi grer med en liten stålkam under øynene de dager vi tar tannpuss også dette ca 4 ganger pr uke. Dette for å fjerne søvn/misfarging i øyeområdet.

Klipping under øynene gjør vi èn gang pr uke for å holde sikten klar for dem og unngå stikking/irritasjoner i øynene. I tillegg ser de mer velstelte og fine ut.


Børsting: 

Vi børster pelsen 1-2 ganger i uken med stålkam og børste med naturbust (feks Denman, blivakker.no) 


Klipping av pelsen:

Dette gjør vi ca hver 10 uke. Vi holder dem litt korte hele tiden av praktiske grunner. Det er enklere å holde dem fin og flokefrie i pelsen og de ser mer velstelte ut. Er det vinter eller kald vind kler vi på dem ullgenser og/eller vindtette klær. De fryser lett siden de ikke har underpels. 

Maskinene vi bruker heter Oster A6 eller Andis. Vi bruker blad 4 til kroppen og blad 10 til baken, nederst på potene og ofte i armhulen. 

Vær obs på at bladet blir veldig varmt etter ei stunds bruk. Det må avkjøles ofte. Vi har en liten skål med isvann som vi avkjøler det kjapt i med jevne mellomrom.

Når labbene klippes er vi ofte to om jobben. Det er ofte behov for at en holder litt for de liker ikke vibreringen fra maskinen når det klippes. Evt klippe beina for hånd.

Personlig synes jeg at det er fint at de har litt lengde på pelsen fra kneleddet og til det kortklippede området helt nederst på labbene.


Kloklipp:

Ca 1-2 ganger pr mnd. Vi er ofte to når vi klipper klør. Den ene har hunden på fanget sitt (liggende på rygg), og holder samtidig en liten ostebit/skinkebit som den gnager på for å avlede oppmerksomheten.

Den andre klipper helt ytterst på tuppen av kloen. Pass på å ikke komme for nærme nerven - det kan gjøre vondt og man får problemer med å klippe senere. Det er oftere behov for å klippe klørne på forlabbene siden de vokser raskest. 


ANNET


Maltipoo/malteser/pudler har ikke underpels og fryser veldig lett. Vi bruker å ha på dem klær for å unngå dette. Dyrebutikker/veterinærer selger regn- og vindtette jakker som er fint å bruke. Når det er frost er vi ikke lenge ute av gangen.

Og er det ellers ruskevær som regn og vind er vi ikke alltid så lenge ute. Jeg bruker å kaste en liten ball inne slik at de får utløp for energi/rastløshet. Sånn sett er det greit med en liten hund. De er heller ikke så begeistret for å være ute i ruskevær.

 

Vi har gjerdet inn et område ute til hundene. For de som har mulighet til det er det en god løsning. Det er veldig enkelt og praktisk. Man kan bare slippe dem ut ytterdøren når de skal på do, og man trenger ikke bekymre seg for at hunden skal stikke av eller bli overkjørt.

 

Valpen skal ha en vaksine til når den er 12 uker (evt også ved 16 ukers alder)

Din veterinær ser i helseboken hvilken type den skal ha. Deretter når det er ett år siden siste vaksine. 

 

Veterinærer anbefaler å vente med valpekurs/samvær med andre hunder til etter at valpen har fått andre vaksine, pga at de er mer sårbar for å bli smittet av sykdommer bare etter den første vaksinen.

 

Vi anbefaler sterkt å forsikre valpen så tidlig som mulig (død/veterinærutgifter) Feks et benbrudd kan fort koste 20-30 000 kr og da er det greit med forsikring. Mange diagnoser dekkes kun hvis valpen er forsikret før den er 4 måneder.

 

Det er båndtvang for hund mellom 1. april og 20. august.

 

 

Lykke til med den nye følgesvennen! Håper at dere får mange gode år sammen!